Saturday, June 11, 2011

Penghidap 'Asthma'

Assalamu'alaikum wbt

Gerun je kan bila dengar pasal asma? Yelah,penyakit ini diantara penyakit yang boleh membawa maut!. Penyakit asma ini tiada ubatnya tetapi perlu dicegah! Bagi sesiapa yang menghidap penyakit ini, mereka tentu tahu keperitannya. Sungguh,saya sendiri menghidap penyakit asma tetapi bukanlah di tahap yang agak teruk. Saya merasai keperitan dan terasa seperti diri ini sudah dihujung nyawa ketika menghidap penyakit ini. Jika saya yang berada di tahap biasa ini pun sudah terasa seperti hendak 'mati', bagaimana pula dengan mereka yang berada pada tahap kritikal? Ya Allah,betapa seksanya keadaan itu!

Ingin saya kongsikan artikel mengenai penyakit asma dan tips mengambil ubat ini bersama sahabat sekalian. Semoga bermanfaat~ :)

orang asma akan pakai inhaler ini

Asma atau lelah ialah serangan sesak atau kesusahan bernafas beserta bunyi termengah-mengah di dada. Ia juga menghasilkan bunyi seperti siulan kerana penyempitan pada saluran cabang tenggorok di paru-paru. 

ini paru-paru orang normal dan pesakit asma

Asma terjadi apabila otot pada saluran udara yang menghubungkan hidung pada paru-paru menjadi kejang. Ketika otot kejang,saluran udara mengecil dan menghalang pernafasan. Keadaan menjadi teruk apabila pesakit mempunyai kahak pekat yang menutup salur penafasan menyebabkan udara susah keluar masuk. Apabila ini terjadi,paru-paru akan berkurangan udara dan pesakit boleh pengsan serta boleh menyebabkan KEMATIAN!

Angkara tanda lain asma ialah sukar hendak bernafas,terbatuk-batuk dan pernafasan menjadi pendek. Antara faktor yang boleh memburukkan asma ialah alahan kepada habuk rumah,bulu binatang,debunga rumput dan asap rokok. Terlalu banyak bersenam dan melakukan kerja-kerja juga memungkinkan mendapat asma. Begitu juga jika sering mengalami tekanan perasaan dan mendapat jangkitan pada paru-paru. Bagi mereka yang alah kepada ubat-ubatan seperti aspirin dan penisilin,wajar berhati-hati kerana kemungkinan mendapat serangan asma jika mengambil ubat berkenaan.

Asma Pada Kanak-Kanak

Serangan asma pada kanak-kanak adalah masalah biasa kerana 10-20% kanak-kanak didunia ini mengalami asma. Ia selalunya bermula dengan serangan selesema,batuk dan kemudian sesak nafas. Jika tidak diubat dengan sempurna kanak-kanak itu berkemungkinan akan menghidap asma hingga dewasa. Menurut kajian,kira-kira 80% kanak-kanak menghidap asma akan hilang penyakit mereka apabila mencapai usia 5 tahun. Bagi kanak-kanak yang menghidap asma yang sederhana,serangan ini akan hilang dalam lingkungan usia 12-13 tahun. Sebilangan 50-60% akan sembuh apabila mereka dalam lingkungan 20-25 tahun dan 20% lagi akan mendapat asma berterusan dan sebilangan kecil akan sembuh.

Asma tidak boleh diubati tetapi biasanya kanak-kanak akan sembuh apabila usia mereka meningkat. Manakala orang dewasa yang baru mendapat asma akan kekal menghidapnya. Asma tidak memberi apa-apa kesan tetapi boleh memudaratkan paru-paru.

Perubatan

Sedutan(Inhaler)

Ubat sedutan ini bertujuan mencegah asma yang kerap terjadi. Antaranya ialah becotide,pulmicate,salbotomol dan theophylline. Apabila mengalami serangan asma,doktor akan memberi ubat sama ada dalam bentuk tablet,kapsul,bancuhan,penyedutan,aerosol atau supositori. Ubat yang diberikan itu selalunya mampu mengatasi masalah penyempitan saluran cabang tenggorok pada paru-paru. Pesakit juga kadangkala diberi sejenis steroid untuk meredakan kesesakan nafas yang dialami. Pesakit juga mungkin diberi ubat sodium cromoglycate yang akan membantu mereka mengelakkan serangan asma. Ubat sedutan ini antara lain:
- selamat dan cepat memberi kesan
-ubatnya berkesan selama 4 jam
-boleh diambil selalu dan apabila diperlukan
-ulang setiap 2 atau 3 jam
-boleh digunakan sebelum bersenam
- tetapi tidak berkesan pada asma yang teruk

Perbezaan antara penyedut dan ubat tablet. 
Ubat penyedut memberi kesan yang lebih cepat berbanding ubat makan yang hanya akan berkesan setelah setengah jam mengambilnya. Penyedut pula mempunyai dos yang lebih rendah dan kesan sampingan kurang berbanding ubat yang dimakan.

Alahan Asma
Bagi yang mempunyai alahan,sila elakkan perkara dibawah:-
 • binatang peliharaan adalah penyebab utama penyakit asma. Penghidap asma sering alah kepada bulu binatang peliharaan mereka terutama kucing dan anjing
 • alat solek.
 • debunga. ini banyak pada musim bunga.
 • pewarna makanan
 • asap dan debu.
 • debu/kutu rumah
 • senaman berlebihan
 • tekanan
 • jangkitan seperti virus dan selesema
 • pekerjaan yang membabitkan debu dan asap
 • genetik
Apa patut kalian buat jika diserang asma?

Ambil ubat sedutan,tunggu hingga 15-20 minit dan ulang jika ia tidak berkesan. Ubat yang dimakan akan mengambil masa 30 minit hingga sejam untuk menunjukkan kesan. Jika kalian merasakan kesan ubat,ulangi mengambilnya pada masa yang disyorkan. Jika tidak berkesan,cepat-cepat berjumpa doktor. Bagaimanapun,ubat-ubat yang dicadangkan itu boleh meninggalkan kesan sampingan kepada pesakit seperti terlalu mengantuk,loya,muntah,darah gemuruh,kesukaran hendak tidur dan letih. Pesakit juga dinasihatkan supaya mendapatkan pandangan daripada doktor pakar farmasi kerana pengambilan ubat-ubatan tanpa mengikut dos boleh menjejaskan keberkesanan ubat itu. Sebaik-baiknya ambil ubat terakhir kalian sebelum masuk tidur kerana serangan asma lebih kerap berlaku pada sebelah malam. 


Selepas mengambil ubat,kalian perlu berkumur-kumur terutama jika kalian diberi ubat jenis sedutan. Amalan ini penting untuk mengelakkan mulut dan tekak dari menjadi kering. Pesakit juga harus ingat,selain rawatan ubat-ubatan mereka perlu berusaha mengelakkan bahan-bahan yang boleh menyebabkan serangan asma.


Peringatan!

 1. ambil ubat seperti dicadangkan doktor dan jangan berhenti sehingga dinasihat oleh doktor
 2. jangan tunggu hingga janji temu yang seterusnya jika serangan asma kalian semakin meningkat
 3. bawa ubat kalian kemana-mana kalian pergi terutama penyedut
 4. elakkan menghisap rokok atau dekat dengan orang yang menghisap rokok
 5. senaman baik untuk kesihatan tapi dapatkan nasihat doktor
 6. ambil ubat sebelum kalian jangka akan ke tempat yang mungkin akan menimbulkan serangan asma
 7. jika kalian sering mendapatkan asma yang teruk sentiasa bawa nota daripada doktor kalian
akhir kata,AMALKAN GAYA HIDUP YANG SIHAT~ :)

No comments:

Post a Comment