Sunday, May 1, 2011

الصداقة [Persahabatan]

Assalamu'alaikum wbtDalam usia yang semakin meningkat ini,saya banyak melihat orang disekeliling saya yang terdiri daripada pelbagai jantina,peringkat umur,ragam dan pangkat. Orang kata jika kita berkawan dengan ramai orang,diri kita akan menjadi lebih matang. Betulkah? Yup,saya sangat setuju dengan penyataan tersebut!. JIka bergaul dengan ramai orang,minda kita akan lebih meluas kerana setiap orang mempunyai fikiran dan cara hidup yang tersendiri. Saya sangat bersyukur kerana didampingi orang-orang yang baik walaupun ada segelintir yang kurang. Itu lumrah kehidupan! nak berkawan dengan yang baik sahaja memang tidak akan jumpalah kan. Sebaik mana pun seseorang itu,tetap ada kelemahan dan kekurangannya.


Saya ingin berkongsi tentang bagaimana mencari sahabat yang sebenar-benar SAHABAT!. Kawan mungkin ramai yang boleh dijadikan kawan tetapi untuk mencari sahabat,bagi saya amatlah sukar kerana tidak semua boleh dijadikan sahabat.


NASIHAT yang boleh diikuti dalam membina persahabatan ialah sebagaimana pesanan Al-Qamah (seorang sahabat Rasulullah saw) kepada anaknya:

Pertama:
Pilihlah sahabat yang suka melindungi sahabatnya, dia adalah hiasan diri kita dan jika kita dalam kekurangan nafkah, dia suka mencukupi keperluan...Kedua:
Pilihlah seorang sahabat yang apabila engkau menghulurkan tangan untuk memberikan jasa baik atau bantuanmu, dia suka menerima dengan rasa terharu, jikalau ia melihat kebaikan yang ada pada dirimu, dia suka menghitung-hitungkan (menyebutnya).Ketiga:
Pilihlah seorang sahabat yang apabila engkau menghulurkan tangan untuk memberikan jasa baik atau bantuanmu, ia suka menerima dengan rasa terharu dan dianggap sangat berguna, dan jika ia mengetahui mengenai keburukan dirimu ia suka menutupinya.Keempat:
Pilihlah sahabat yang jikalau engkau meminta sesuatu daripadanya, pasti ia memberi, jikalau engkau diam, dia mula menyapamu dulu dan jika ada sesuatu kesukaran dan kesedihan yang menimpa dirimu, dia suka membantu dan meringankanmu serta menghiburkanmu.Kelima:
Sahabat yang jikalau engkau berkata, ia suka membenarkan ucapan dan bukan selalu
mempercayainya saja. Jikalau engkau mengemukakan sesuatu persoalan yang berat dia
suka mengusahakannya dan jika engkau berselisih dengannya, dia suka mengalah untuk
kepentinganmu.


Dalam memilih sahabat kita hendaklah memilih sahabat yang baik agar segala matlamat dan hasrat untuk memperjuangkan Islam dapat dilaksanakan bersama-sama sahabat yang mulia.

Sucikanlah 4 hal dengan 4 perkara :
"Wajahmu dengan linangan air mata keinsafan,
Lidahmu basah dengan berzikir kepada Penciptamu, 

Hatimu takut dan gementar kepada kehebatan Rabbmu,
dan dosa-dosa yang silam disulami dengan taubat kepada Dzat yang Memilikimu."wallahu'alam

2 comments: