Saturday, May 14, 2011

Wahai Pemimpin Wanita!

Assalamu'alaikum wbt


Sedang saya membaca bahan-bahan ilmiah di internet,saya terbaca suatu artikel di blog http://panduanislam.com/blog/ . Saya tertarik dengan artikel tersebut kerana saya teringat ketika saya berada di tingkatan 3 dahulu,guru Bahasa Melayu ada menyuruh saya untuk membuat karangan dan artikel ini hampir sama dengan karangan yang saya buat! subhanallah! :) tetapi artikel ini lebih mantap dan menarik dari karangan saya. Saya ingin berkongsi artikel ini dengan para pembaca semua.


Artikel ini menceritakan tanggungjawab seorang lelaki yang menjadi pemimpin kepada seorang wanita. Ya,jika kita lihat di zaman kini,pelbagai masalah,jenayah yang berlaku. Saya tidak menyalahkan lelaki seratus peratus kerana masalah ini melibatkan dua pihak antara kaum lelaki dan wanita. Jadi,tidak wajarlah saya menyalahkan kaum lelaki seratus peratus,bukan? Allah menciptakan lelaki dengan pelbagai tanggungjawab begitu juga dengan wanita yang mempunyai tanggungjawab tersendiri. Bersama kita mengambil pengajaran dari artikel ini~


Dalam permasalahan isu buang bayi yang semakin banyak sehingga ke hari ini, masyarakat terus menyalahkan pihak wanita yang kononnya lemah, mudah terpedaya dan sebagainya. Namun, kita sering melupakan bahawa isu ini bukan hanya berpunca dari satu pihak sahaja.“Tepuk Sebelah Tangan Takkan Berbunyi”. Kita sering melupakan bahawa kelahiran  yang sepatutnya suci murni itu turut dicemarkan oleh “ayah” yang tidak bertanggungjawab. Maka seeloknya kita merenung kembali peranan lelaki terhadap wanita seperti yang dianjurkan oleh Allah dalam Al Quran;


” Kaum lelaki itu adalah pemimpin bagi kaum wanita oleh kerana Allah telah melebihkan sebahagian mereka (lelaki) atas sebahagian yang lain (wanita) dan mereka (lelaki) telah menafkahkan sebahagian daripada harta mereka…”
(Surah al-Nisa’, 4:34).

Jika kita sama-sama renung ayat ini, terdetikkah di hati kita betapa besar dan beratnya amanah yang telah Allah berikan kepada kaum lelaki untuk menjadi pemimpin pada wanita. Betapa Allah telah memberi kepercayaan pada lelaki untuk memikul amanah itu kerana beberapa kelebihan yang Allah berikan pada lelaki dan tidak ada pada wanita.

Namun, hari ini, adakah lelaki telah berperanan sebagai pemimpin dan adakah wanita juga telah menjalankan peranan sebagai orang yang dipimpin.
Bukannya untuk menyalahkan lelaki atau perempuan, namun untuk kita merenung kembali fitrah yang telah ditetapkan oleh Allah tentang peranan lelaki dan perempuan. Allah mengurniakan kepada lelaki sifat yang gagah, rasional dan bersifat suka pada penyelesaian. Sebaliknya perempuan dikurniakan sifat lemah lembut, beremosi dan sukakan sesuatu yang bersifat proses. Lihatlah, Allah Yang Maha Bijaksana mencipta lelaki dan perempuan dengan satu sifat yang saling melengkapi, bukan untuk menunjuk-nunjuk siapa yang lebih dominan, tapi untuk berganding bahu memainkan peranan supaya tidak pincang kehidupan ini. Lelaki itu sepatutnya pemimpin, bukan diktator!

Allah telah memuliakan lelaki sebagai pemimpin kepada wanita. Islam telah meletakkan garis panduan yang lengkap sebetulnya bagaimana peranan pemimpin yang dimainkan oleh lelaki. Peranan lelaki sebagai suami, ayah, abang dan anak itu adalah sebagai pelindung kepada wanita-wanita di bawah tanggungjawabnya. Antara peranan lelaki dalam melindungi wanita dan keluarganya adalah;
  • Memastikan prinsip Islam terlaksana dalam keluarga.
  • Menjadi teladan yang baik.
  • Memastikan komunikasi yang baik dalam keluarga.
  • Memastikan keluarga terhindar dari azab neraka.
“Hai orang-orang beriman, peliharalah dirimu dan ahli keluargamu dari api neraka..”
(At-Tahrim, 66:6)

Wahai lelaki, jika anda tahu betapa pentingnya peranan anda dalam kehidupan wanita, pasti anda sebagai lelaki tidak akan sanggup membiarkan kekasih-kekasih anda membuang “benih” yang telah anda semai. Pasti anda tidak sanggup membiarkan ibu anda meniti hari-hari tua tanpa kasih sayang dari anda, dan pasti jua anda tidak tegar untuk menjadi dayus dengan membiarkan isteri-isteri dan anak-anak perempuan anda dipukul, dan dibiarkan tanpa pembelaan dan nafkah.
Namun, bagaimana seharusnya lelaki sebagai pemimpin? Adakah umpama diktator yang hanya memberi arahan? Tidak sama sekali! Islam tidak pernah memuliakan lelaki sebagai pemimpin dengan tujuan supaya ia dapat menindas kaum perempuan. Malah Islam telah menganjurkan lelaki supaya berlemah lembut dengan wanita. Misalnya, suami diangkat sebagai ketua keluarga, namun Islam tidak menidakkan hak isteri untuk berbincang dan memberi idea atau cadangan. Islam meletakkan hak pada suami untuk memukul isteri, namun ia adalah jalan terakhir dan dengan penuh hikmah. Bahkan Rasulullah sendiri menganjurkan supaya berbuat baik dengan isteri. 
“Lelaki yang paling baik adalah lelaki yang paling baik terhadap isteri dan keluarga”.


Sesungguhnya, wanita itu satu amanah dari Allah, maka lindungilah ia kerana ia jua 
sebahagian dari lelaki.
“Wahai manusia, bertaqwalah kepada Tuhanmu yang telah menciptakan kamu dari diri yang satu, dan daripadanya Allah menciptakan isterinya; dan dari pada kedua-duanya Allah mengembang biakkan lelaki dan perempuan yang banyak”
(Surah Al- Araf:189)

 wallahu'alam

No comments:

Post a Comment