Thursday, April 14, 2011

Biar Sedikit Tapi Berterusan

Assalamu'alaikum wbt

Memang menjadi rutin mingguan saya untuk membeli tabloid (suratkhabar) yang kecil molek yang padat dengan ilmu pengetahuan untuk makanan rohani saya.Itulah tabloid yang selalu saya beli "ILUVISLAM".Saya sangat-sangat menggalakkan kita semua untuk membeli tabloid ini kerana pelbagai paparan yang dikupas daripada perspektif Islam.Jika dibandingkan dengan majalah hiburan yang lain,tabloid ini jauh lebih murah kerana harganya cuma RM2.Jadi tidak salah kiranya RM2 ini dibelanjakan untuk membeli tabloid yang saya jamin kita tidak akan menyesal apabila membelinya!.


Okeh,itu hanya selingan daripada tajuk yang ingin saya kongsikan bersama para sahabat yang lain.Dalam tabloid iLuvIslam edisi-57,terdapat satu artikel diruangan "ISIBER" yang bertajuk 'Biar Sedikit Tapi Berterusan'.Mungkin agak panjang ayat ini tetapi apabila kita tukar ayat ini dari segi bahasa Islam,akan menjadi 'Istiqamah'. Pendek je kan perkataannya? Mungkin ramai diantara kita tahu apa yang dikatakan dengan istiqamah ini. Gembira rasanya jika saya dapat kongsikan apa yang telah saya baca tentang artikel tersebut.

Rasulullah SAW bersabda:"Istiqamahlah kamu semua,dan beruntunglah jika kamu istiqamah."(HR Ibnu Majah). Manakala,firman Allah dalam surah Hud ayat 112 bermaksud," Maka istiqamahlah,sebagaimana diperintahkan kepadamu dan (juga) orang yang telah taubat beserta kamu dan janganlah kamu melampaui batas. Sesungguhnya Dia Maha Melihat apa yang kamu kerjakan".


Ramai yang tahu dan mahu melakukan kebaikan. Sayangnya,selalu gagal untuk melaksanakannya. Ramai yang tidak mahu melakukan kejahatan tapi sering terdorong melakukannya. Mengapa?

Kita seolah-olah hilang kuasa untuk mengawal diri kita sendiri. Semacam ada kuasa yang lebih kuat dalam membentuk dan mengendalikan diri kita ini. Ya,kita sebenarnya sentiasa diburu malah dibelenggu oleh dua musuh yang sentiasa mendorong ke arah kejahatan. Musuh itu ialah syaitan dan hawa nafsu. Bagaimanakah kita hendak mengalahkan dua musuh ini demi mengembalikan pimpinan diri kepada diri sendiri? Samalah dengan berdepan dengan musuh yang zahir,tidak ada jalan lain melainkan 'berperang' dengannya. Cuma berperang dengan musuh batin berbeza dengan musuh zahir. Justeru,musuh zahir dapat dilihat dan tipu dayanya dapat dinilai dengan akal dan mata. Tegasnya, musuh zahir lebih mudah didekati daripada musuh batin.

Perang melawan musuh batin khususnya hawa nafsu dan syaitan ini dinamakan mujahadah. Ia adalah peperangan yang jauh lebih hebat dari peperangan zahir. Mengapa dikatakan demikian? Ini kerana medan peperangan kedua-dua musuh ini berlaku dalam diri kita. Serangan,tikaman dan ledakannya berlaku dalam diri kita. Walaupun tidak kedengaran dentumannya tetapi bisanya lebih berkesan. Justeru,ramai manusia yang mampu mengalahkan musuh zahir tetapi gagal mengalahkan hawa nafsunya sendiri.

Rasulullah SAW pernah bersabda yang maksudnya," Mereka yang gagah bukanlah mereka yang dapat mengalahkan musuh zahirnya, tetapi adalah mereka yang dapat mengawal kemarahannya."


Namun bukan mudah mengawal kemarahan justeru kemarahan adalah sifat buruk yang didalangi syaitan. Syaitan adalah makhluk yang paling derhaka dan paling banyak menipu daya manusia. Bahkan sangat sedikit manusia yang berjaya mengatasi tipu dayanya. Dalam Al-Quran, Allah menjamin orang yang tidak dapat ditipu daya oleh syaitan ialah mereka yang ikhlas. Begitu juga dengan hawa nafsu,bukan mudah hendak dilawan kehendak dan hasutannya. Ini kerana nafsu itu adalah sebahagian daripada diri kita sendiri. Bermujahadah melawan nafsu bererti berperang dengan diri kita sendiri. Apa yang disukai oleh hawa nafsu akan disukai oleh diri kita sendiri.

Hanya dengan ilmu yang tepat sahaja kita dapat menilai apakah kehendak itu baik atau jahat. Namun setakat tahu akan buruk baiknya belum cukup untuk kita mampu melaksanakan atau meninggalkannya. Kita perlu bermujahadah dan terus bermujahadah. Ramai manusia yang tahu tapi tidak mahu. Dan ramai juga manusia yang mahu tapi tidak mampu.Oleh kerana kedua-dua musuh itu tidak pernah berehat dari menyerang kita,maka kita sewajarnya tidak berehat untuk mempertahankan diri. Bermujahadah tidak boleh bermusim atau mengikut 'mood'. Ia adalah satu perjuangan yang tidak henti-henti hingga malaikat maut mencabut nyawa kita. Malah,hingga ke saat nyawa kita hendak bercerai dari jasad pun,syaitan terus berusaha menipu daya kita.

Bahkan pada saat itu,tipu dayanya lebih dahsyat kerana itulah peluang terakhir untuk menyesatkan manusia agar mati dalam keadaan tidak beriman. Setiap dosa yang kita buat kerana termakan hasutan syaitan adalah umpama titik hitam pada hati. Makin banyak kita berdosa,makin gelaplah hati. Bayangkan jika kita bermujahadah sekali sekala,ia umpama mencuci pakaian yang sangat kotor sekali sekala. Sudahlah jarang dicuci,kotoran yang terpalit makin banyak hari demi hari. Begitulah hati,jika malas 'dibasuh' dengan mujahadah,maka ia akan bertambah kotor hingga payah hendak dibersihkan lagi.


Oleh itu,satu prinsip asas dalam mujahadah ialah istiqamah. Yakni konsisten,terus menerus dan berkesinambungan dalam 'peperangan' dengan syaitan dan hawa nafsu. Jika kita hanya bermujahadah tapi tidak istiqamah,maka mujahadah itu tidak akan memberi kesan. Istiqamah adalah sifat terpuji sama seperti mujahadah. Malah kedua-duanya merupakan gandingan mantap dalam setiap diri yang ingin menuju Allah.

Istiqamah dari segi bahasa adalah tegak lurus. Yakni berdiri teguh dijalan yang lurus,berpegang pada akidah yang tepat dan melaksanakan syariat dengan tekun serta berakhlak baik secara konsisten. Firman Allah: "oleh yang demikian,maka ajaklah mereka dan berdirilah dengan lurus sebagaimana engkau diperintahkan, dan janganlah engkau turutkan kehendak nafsu mereka." (As-Syura:15)

Untuk beristiqamah dalam mujahadah,kita perlukan keteguhan keyakinan (iman),penjagaan lisan dan kawalan tindakan. Ingatlah,syaitan yang kita hadapi adalah makhluk kreatif yang sangat komited dengan azamnya untuk menyesatkan manusia.


wallahu'alam


No comments:

Post a Comment